Rookscherm Pyrex CSV S

 

De S in deze typeaanduiding staat voor Sectievormend. Dankzij de unieke vouwtechniek is het mogelijk om geheel gesloten secties te vormen met gesloten hoeken van 30 tot 150 graden. Hiermee kunnen bijvoorbeeld atria en trappenogen met één gesloten systeem worden gecompartimenteerd zonder concessies te doen aan het ruimtelijk ontwerp: er zijn namelijk geen storende verticale constructies nodig voor het bevestigen van zijgeleiders.

Een tweede voordeel van de vouwtechniek is de zeer geringe inbouwhoogte en de enorme overspanningen die met de constructie kunnen worden gerealiseerd: 125 tot 250 mm inbouwhoogte en riblengten tussen de hoeken tot maarliefst 16 meter. Hierdoor is het systeem in vrijwel ieder plafond onzichtbaar te verwerken en kunnen ook zeer grote atria compleet onzichtbaar worden gecompartimenteerd zonder zeer complexe en dure RWA en/of sprinklersystemen. In een winkelcentrum in Innsbruck werd in 2011 een systeem met een omlooplengte van 90 meter ingebouwd. Met behulp van dynamische zijgeleiders kunnen ook open vormen met aansluitingen aan wanden worden gerealiseerd.

Afhankelijk van het toegepaste doek kunnen EN 13501-2 classificaties van E30 tot E120 en EW30 tot EW120 gerealiseerd worden. Het systeem is getest volgens EN 1634-1 en NEN 6069 en voldoet daarmee aan het Bouwbesluit. Op dit moment wordt gewerkt aan een EI120 variant: hier wordt door middel van een tweede doeklaag een spouw gecreeerd waarin met zeer beperkte watertoevoer een isolerende waternevel kan worden ingespoten.

Bekijk ook andere type rookschermen